Зменшення споживання природного газу котельнями – обов’язкова умова забезпечення стабільних тарифів на тепло для населення

10:10 25 Липня 2013 року

«Для забезпечення стабільних тарифів на тепло для населення потрібно знижувати споживання природного газу котельнями. Тому Уряд приділяє особливу увагу впровадженню нових технологій у  житлово-комунальному господарстві», – сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул у Донецьку під час робочої наради щодо питань модернізації систем комунального теплопостачання.

«Позитивним прикладом є досвід котельні ККП «Донецькміськтепломережа» на вулиці Іоніна, на якій встановлена когенераційна установка. В результаті цього, котельня взимку сама зможе себе забезпечувати  електроенергією, а в літній період надавати  електроенергію ще 3-м котельням підприємства», - сказав Олександр Вілкул.

Завдяки тому, що когенераційна установка дозволяє одночасно виробляти теплову та електроенергії, «Донецькміськтепломережа» зможе закуповувати менше електроенергії.

«Економічний ефект від реалізації даного проекту складає більше 5 млн. грн. на рік. Таким чином, зекономлені кошти підуть на подальшу модернізацію  підприємства, що дозволить підвищувати якість надання послуг громадянам», - сказав Віце-прем'єр-міністр.

Електрична потужність когеренаційної установки складає 1,46 МВт, а теплова 1,5 Гкал.

Теплової потужності когенераційної установки достатньо щоб покрити потребу в гарячому водопостачанні всього мікрорайону, а це більше 40 об’єктів, з яких 32 житлові будинки, де проживає близько 6,5 тисяч жителів.

Частка виробництва електроенергії і теплової енергії складає 42,8% і 57,3% відповідно, загальний ККД установки 88,3%.

У  2012 році було реалізовано 7 проектів із встановлення когенераційних технологій: у АР Крим (1 проект), у Донецькій області (3 проекти), у Дніпропетровській області (1 проект), в Одеській області (1 проект), а та у місті Києві (1 проект).

Наразі регіонами для отримання фінансування в рамках Програми активізації економіки на 2013-2014 роки, розробляється техніко-економічне обґрунтування проектів із запровадження енергоефективних технологій у ЖКГ.

Президентом України Віктором Януковичем поставлено завдання на 50% (на 4,2 млрд. кубічних метрів) протягом 3-х років зменшити споживання природного газу підприємствами теплокомуненерго. Із 2010 року вже досягнуто  зменшення на  рівні 10%.

Довідка: Когенераці́йна установка (когенераційна уста́ва) — комплекс обладнання, що працює за способом комбінованого виробництва електричної і теплової енергії або перетворює скидний енергетичний потенціал технологічних процесів в електричну та теплову енергію.