Завдяки підтримці держави 40 родин із Луцька отримали власне житло

14:30 11 Липня 2013 року

11 липня, Луцьк, Волинська область. Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул вручив ключі від квартир 40 родинам із Луцька, які отримали власне житло завдяки державній підтримці. «Завдяки державній підтримці з 2010 року вже більше 7 тисяч українських родин стали власниками нових квартир. Зокрема, у Луцьку за державними програмами доступного житла вже 144 сім’ї отримали власне житло», - сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, під час урочистого відкриття будинку по вул. Федорова, 4-Д у Луцьку.

Цей будинок зведено у рамках державних програм доступного житла. Це вже шоста новобудова у Луцьку, за три з половиною роки (з 2010 по перше півріччя 2013 років), в якій громадяни придбали квартири за державної підтримки. Сучасна 9-типоверхівка розрахована на 72 квартири різного типу (1,2,3 кімнатні; загальна площа усіх кватир - 5 тис м²).

«Нове власне житло сьогодні отримали 40 родин, серед яких - освітяни, медичні працівники, військовослужбовці, держслужбовці та молоді сім’ї. Я щиро вітаю новоселів», - сказав Олександр Вілкул.

 

Завдяки підтримці держави 40 родин із Луцька отримали власне житло
Завдяки підтримці держави 40 родин із Луцька отримали власне житло

З 40 родин, які сьогодні стали новоселами - 21 сім'я скористалися державною програмою здешевлення вартості житла «30/70» (тобто, 30% від вартості житла компенсує держава, а 70% - сплачують громадяни), 17 родин – купили квартири за державною програмою здешевлення іпотечних кредитів (кредит громадянам надається строком на 15 років під фактично 3% річних; максимальна ставка по кредиту - 16%, з яких 13% компенсує держава), та ще 2 родини скористались пільговим молодіжним кредитом (тобто, кредит видається під 3% річних на період до 30 років).

«В рамках соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича Уряд створив ефективний механізм, за яким люди можуть придбати власне житло за доступною ціною. Це реальний крок у вирішенні гострої житлової проблеми українців», - сказав Олександр Вілкул.

«Минулого тижня, на нараді з працівниками Фонду молодіжного кредитування я поставив чітке завдання: уважно ставитися до кожного українця, який звернувся за державною підтримкою для отримання житла», - сказав Віце-прем’єр.

Він зазначив, що наразі Урядом зібрана база даних земельних ділянок, на яких можливе будівництво доступного житла в кожній області. Крім того, для здешевлення вартості квартир реалізується практика безкоштовного виділення землі під будівництво будинку, за рахунок місцевого бюджету до будмайданчиків підводяться всі необхідні комунікації.

«Це лінії електропередач, водопровідна система (тепле і холодне водопостачання), каналізація. Це забезпечує зниження вартості квадратного метра на 20%-30%, а в окремих випадках і на 40%», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що програми по забезпеченню громадян доступним житлом не тільки вирішують «квартирне питання» українців, а й стимулюють розвиток будівельної індустрії та суміжних галузей української економіки. Одне робоче місце в будівельній галузі створює ще 5 у суміжних. Крім того, дозволяють збільшити обсяги використання будматеріалів від вітчизняного виробника.

В заході також взяли участь: Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Григорій Семчук, голова правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Леонід Рисухін, голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, Луцький міський голова Микола Романюк, директор Волинського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Олександр Максимчук.
Довідка: Детальну інформацію про державну підтримку при придбані житла можна отримати на сайтах Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ - http://minregion.gov.ua та Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву - http://www.molod-kredit.gov.ua