Завдяки мультифункціональній арені, що будується для ЄвроБаскету-2015, Донецьк зробить ще один крок до справжнього європейського міста

12:19 25 Липня 2013 року

«Завдяки мультифункціональній арені, що будується для ЄвроБаскету-2015, Донецьк зробить ще один крок до справжнього європейського міста», - сказав Віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул під час виїзної наради з питань будівництва цього спорткомплексу.

Ділянку для «Кальміус Арена» в Донецьку обрано з урахуванням вже існуючої транспортної та готельної інфраструктури. Термін здачі об’єкту в експлуатацію заплановано на лютий 2015 року.

«На новій багатофункціональній Арені можна буде проводити змагання з майже 100 видів спорту, зокрема хокею, баскетболу, боксу, легкої атлетики. Можливе проведення різних видів шоу, концертів та виставок. Трансформація комплексу під той чи інший захід триватиме всього одну ніч», - сказав Олександр Вілкул.

Загальна місткість «Кальміус Арени» складе 16500 глядачів при проведенні концертних заходів, 13200 глядачів - в ході проведення матчів з баскетболу, 12800 глядачів - при проведенні хокейних поєдинків. Паркінг матиме близько 700 паркувальних місць.

У новій арені будуть створені умови для вільного доступу до спортивних об’єктів людей з особливими потребами.

Інвестиції в Донецьку область Уряд залучає на умовах державно-приватного партнерства. Зокрема, багатофункціональну арену буде побудовано за кошти хокейного клубу «ДОНБАС».

При цьому 25% від суми приватних інвестицій - це власні кошти інвестора, а 75% - кредитні, які інвестор бере в банку. До 2020 року інвестор повертає банку тіло кредиту, а держава компенсує відсотки банківського кредиту. Відсоткова ставка буде нижче середньоринкової. Таким чином, будуть створені нові робочі місця, як під час будівництва об'єктів, так і в подальшому для їх обслуговування.

Крім того, Уряд побудує у м. Макіївка (Донецької області) універсальний тренувальний комплекс, що після проведення Євробаскету-2015 буде передано Дитячо-юнацькій спортивній школі для підготовки майбутніх українських чемпіонів.

«Євробаскет-2015 стане потужним імпульсом розвитку молодіжного та дитячого спорту, а також сприятиме популяризації здорового способу життя серед громадян», - сказав Олександр Вілкул.

Довідка:

Чемпіонат Європи з баскетболу входить у п’ятірку найбільших спортивних змагань світу та займає друге місце в Європі. Євробаскет-2015 триватиме протягом 20 днів. За цей час відбудеться 90 матчів, у яких змагатимуться 24 національні збірні країн Європи.

Робота з підготовки та проведення Євробаскету-2015 проводиться за трьома напрямками.

По-перше, це будівництво сучасних багатофункціональних арен у Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, Харкові та Львові, а також реконструкція Палаців спорту в Києві та Дніпропетровську для проведення групового етапу змагань і тренувань команд.

По-друге, це створення тренувальних майданчиків для 24-х національних збірних країн Європи. Будуть побудовані 5 тренувальних баз - в Дніпропетровській, Донецькій, Одеській, Харківській та Львівській областях, а також 3 тренувальних комплекси в Криму, Карпатах та Києві.

І третій напрям роботи, це створення комфортних умов для відвідування уболівальниками спортивних заходів фіналу Європейського чемпіонату. Зокрема, приватні інвестори побудують термінали в аеропортах Дніпропетровська та Одеси, а держава побудує нові злітно-посадкові полоси. В містах, що приймають Чемпіонат, будуть проведені роботи з розвитку транспортної інфраструктури та благоустрою.