За 5 місяців цього року товарообіг між Україною та Грузією збільшився на 8% і становив близько 300 млн доларів

17:54 05 Серпня 2013 року

Грузія – стратегічний партнер України. За 5 місяців цього року товарообіг між Україною та Грузією збільшився на 8% і склав близько 300 млн доларів. Це майже на 22 млн дол, або на 8% більше, ніж у відповідному періоді минулого року. За підсумками 2012 року товарообіг між країнами досягнув позначки 794 млн доларів. Наша спільна мета - в 2013 році досягти 1 млрд дол річного товарообігу», - сказав Віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул на під час зустрічі із Надзвичайним і Повноважним послом Грузії в Україні Михайлом Уклебою.
Віце-прем’єр-міністр України та посол Грузії обговорили, зокрема, питання  створення сприятливого бізнес-клімату в Україні та досвід Грузії у цьому питанні.
«Український Уряд приділяє особливу увагу дебюрократизації та спрощенню дозвільних процедур. Наразі в Україні вже зменшено в 9 раз - із 1200 до 141 -  кількість дозвільних документів для ведення бізнесу. На 30% скорочено кількість необхідних ліцензій

Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул

Він зазначив, що держава має створювати умови для розвитку бізнесу, для реалізації підприємницької ініціативи громадян. «В цьому плані дуже важливий досвід Грузії. Як голова спільної українсько-грузинської Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, я докладатиму зусиль для впровадження в Україні кращого грузинського досвіду», - сказав Олександр Вілкул. Зокрема, сторони домовились щодо проведення круглих столів за участю українських та грузинських експертів з питань дебюрократизації та підвищення якості надання адміністративних послуг в Україні.В Грузії спрощений доступ до адміністративних послуг фізичним та юридичним особам надається в Будинках юстиції. В Україні також реалізуються проекти щодо спрощення доступу до адміністративних послуг, зокрема, через адмінцентри та відділення Укрпошти. «Наразі в Україні вже надають такі послуги 6700 відділень зв’язку з майже 14 тис, і пройшло навчання з надання таких послуг більше 20 тис співробітників Укрпошти. Також створений універсальний перелік адмінпослуг, найбільш популярні з яких (надання пенсій, субсидій, довідок) будуть надаватися в усіх відділеннях Укрпошти», - сказав Олександр Вілкул.Також під час зустрічі Олександр Вілкул та Михайло Уклеба обговорили розвиток туризму та культурно-гуманітарні зв’язки між двома країнами. Зокрема, приїзд Віце-прем’єр-міністра Грузії Кахі Каладзе на Другий Київський міжнародний туристичний форум, що відбудеться в Україні в жовтні.«Україна вдячна Грузії за допомогу у встановленні пам'ятника Лесі Українки в місті Телаві. У наступному 2014 року святкуватиметься 200-річчя видатного українського поета Тараса Шевченка. Україна розраховує на спільні дії у проведенні масштабних заходів до цієї дати для української національної меншини на території Грузії», - сказав Олександр Вілкул.

 

Довідково:

24-25 червня 2013 року в Тбілісі відбулося 8-е засідання Спільної українсько-грузинської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, яку з української сторони очолює Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул, з грузинської - Віце-прем'єр-міністр - Міністр енергетики і природних ресурсів Грузії Каха Каладзе. В рамках роботи Комісії було підписано Угоду між Міністерством охорони здоров'я України та Міністерством праці, охорони здоров'я та соціального захисту Грузії про співробітництво у сфері охорони здоров'я та медичної науки, а також Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України та Національним інвестиційним агентством Грузії.
Україна експортує в Грузію продукцію агропромислового комплексу, металургійної промисловості, машинобудування і хімічної промисловості та імпортує з Грузії продукцію агропромислового, металургійного комплексів і машинобудування.