Введення в експлуатацію шахти ім. Орджонікідзе в 2005 році стало переломним моментом у відновленні роботи Центрального ГЗК у Кривому Розі

20:38 19 Липня 2013 року

19 липня, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область. «Я пам’ятаю як у 2004 році комбінат хотіли закрити. І ми разом з трудовим колективом змогли знайти сили і мужність вивести комбінат із «боргової ями», збільшити виробництво і ввести в експлуатацію шахту імені Орджонікідзе, роботи на якій були зупинені раніше. Поки що це єдиний приклад. Це був переломний момент в відновленні комбінату», - сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул під час урочистостей на Центральному гірничо-збагачувальному комбінаті (ЦГЗК) у Кривому Розі з нагоди Дня працівників металургійної та гірничодобувної промисловості.

Під час заходу Олександр Вілкул вручив працівникам комбінату 2 відзнаки Президента України - медалі «За працю і звитягу», 3 Подяки Прем’єр-міністра України та Почесну грамоту Міністерства екології та природних ресурсів. 

Віце-прем’єр зазначив, що за 6 місяців 2013 року обсяги виробництва залізорудного концентрату на Центральному ГЗК зросли на 7,2%. «Обсяги виробництва основного виду продукції Центрального гірничо-збагачувального комбінату (ЦГЗК) у Кривому Розі – залізорудного концентрату – за підсумками роботи в першому півріччі 2013 року зросли на 7,2% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. На комбінаті за півроку вироблено 3,4 млн тонн концентрату», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що Центральний гірничо-збагачувальний комбінат (ЦГЗК) Кривого Рогу є одним з найбільших гірничодобувних підприємств Європи із закінченим циклом підготовки сировини для металургії.

«Унікальність комбінату в тому, що він об'єднує відкритий і підземний видобуток магнетитових кварцитів з подальшим їх збагаченням. Висока якість продукції Центрального ГЗК дозволяє успішно конкурувати як з вітчизняними, так і зарубіжними промисловими підприємствами, експортується в Чехію, Китай, Угорщину, Польщу, Словенію», - сказав Олександр Вілкул.

Ріст обсягів виробництва на підприємстві дозволяє забезпечити робітників конкурентоспроможною заробітною платою. «На Центральному ГЗК - одна з найвищих зарплат в галузі. Середня зарплата – 5 тисяч 397 гривень - це приклад для багатьох підприємств», - сказав Віце-прем’єр.

ЦГЗК, разом з підприємствами гірничорудного дивізіону "Метінвест" - Інгулецьким і Північним ГЗК, і низкою інших підприємств, є одним з найбільших платників податків в структурі як підприємств промислового комплексу, так і в Дніпропетровській області взагалі. «За 5 місяців 2013 року до бюджету було сплачено 435,6 млн грн податків», - сказав Олександр Вілкул.

ЦГЗК щорічно збільшує фінансування в проведення реконструкції і модернізації виробництва. За 5 місяців цього року ЦГЗК інвестувало в проведення реконструкції і модернізації виробництва 140 млн грн. Всього програма технічного переоснащення підприємства у 2011 – 2015 роках складає 3 млрд гривень.

Модернізація виробництва дозволяє на 2%, тобто на 40 тонн за півроку зменшити шкідливі викиди в атмосферу.

В рамках програми розвитку Кривого Рогу «Місто без околиць», що була ініційована Олександром Вілкулом ще 10 років тому, ЦГЗК на основі державно-приватного партнерства реалізує низку соціальних проектів. Зокрема, це стосується реконструкції вулиць Кривого Рогу, парків, скверів та облаштування нових спортивних і дитячих майданчиків, зон відпочинку. «Партнерство влади та бізнесу дозволяє в рази підвищувати ефективність розвитку міста і регіону», - зазначив Віце-прем’єр.

За останні 3 роки ЦГЗК інвестував 15,8 млн гривень в реконструкцію вулиць Мусоргського та Армавірской. Були відновлені фасади будинків, виконано декоративне підсвічування дерев, окремих будівель. Уздовж вулиці з'явилися сучасні лавки для відпочинку.

Цього року ЦГЗК вже інвестував 10 млн гривень. Вже проведені роботи з благоустрою скверу на 173 кварталі (відремонтовано алеї, лінії електропередачі, встановлено лавки, ліхтарі), запланована реконструкція парку імені 50-річчя Радянської України, благоустрій скверу на 5му мікрорайоні Зарічний.

У заході також взяли участь голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков, голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, генеральний директор ПАТ “Центральний ГЗК” Павло Тимошенко, ветерани та працівники комбінату.

Довідка:

Публічне Акціонерне Товариство «Центральний Гірничо-збагачувальний комбінат» - спеціалізується на видобутку, переробці та виробництві сировини для металургійної промисловості – залізорудного концентрату і обкотишів.

До складу комбінату входить три кар’єри та шахта ім. Орджонікідзе загальною фактичною потужністю 14,2 млн тонн / рік сирої руди, дробильна фабрика, збагачувальна фабрика фактичною потужністю 5 млн тонн залізорудного концентрату на рік, фабрика огрудкування фактичною потужністю понад 2,2 млн тонн обкотишів на рік, допоміжні цехи.

Центральний ГЗК – єдине підприємство в Україні, яким одночасно використовується  відкритий та підземний способи видобутку руди.

Центральний ГЗК входить до Гірничодобувного дивізіону Групи Метінвест. Продукція Центрального ГЗК неодноразово визнавалась кращою в рамках єдиного державного конкурсу якості « 100 кращих товарів України».