У Всеукраїнському конкурсі перемогли 249 проектів місцевих рад

14:00 23 Липня 2013 року

«Уряд створює можливості для розробки та реалізації місцевими громадами власних проектів розвитку територій. Зокрема, підтримує проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Тільки за останні три роки (з 2010 року) в конкурсі взяли участь понад 1800 проектів місцевих громад, з яких переможцями стали 368», - сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул на засіданні Ради Конкурсу.
Він зазначив, що реалізацію кращих проектів місцевих рад Уряд підтримує фінансуванням. Зокрема, з 2010 по 2012 рік підтримка Уряду становила майже 80 млн. грн.
«Нам важливо розвивати місцеве самоврядування. Адресне фінансування надає підтримку та стимулює активність місцевих громад», - сказав Олександр Вілкул, який є Головою Ради конкурсу.


Він зазначив, що перелік переможців конкурсу 2013 року включає 249 проектів. Більшість з них направлені на енерго- та ресурсозбереження, у тому числі у ЖКГ, на модернізацію ЖКГ та інженерної інфраструктури міст. А також - на оновлення галузей охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, культури тощо.
«Цього, ювілейного року (в січні конкурсу виповнилось 10 років) вперше на конкурс надійшли проекти зі всіх регіонів. Також в цьому році представлена рекордна кількість проектів – 811. Це майже на 10% (9,7%) більше, ніж в минулому році (739)», - сказав Олександр Вілкул.
У минулому році реалізовано 130 проектів-переможців конкурсу 2011 року. Зокрема завершено реалізацію проекту «Енергоефективна громада». Його мета - ефективне використання альтернативних джерел енергії у селі Старий Лисець Тисменицького району Івано-Франківської області. Завдяки проекту, в цьому селі економія бюджетних видатків на опалення в 2012 році досягла 60%. Додаткові надходження в сільський бюджет становили понад 100 тис. грн на рік.
Ще один проект-переможець, реалізований у 2012 році, - «Впровадження енергозберігаючої моделі ефективного управління об’єктами бюджетної сфери міста Славутича Київської області». Завдяки реалізації проекту в 2012 році майже на 17% знижені витрати на теплоспоживання бюджетними установами міста. Це більше півмільйона (545,7 тис.) гривень економії за опалювальний сезон.
 «Реалізація таких проектів – це приклад ефективної співпраці центральної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Місцеві громади мають активно подавати свої проекти – і в Програму активізації економіки України, і на Всеукраїнський конкурс. Це реальний механізм фінансування та реалізації проектів розвитку місцевих громад», - сказав Олександр Вілкул.
Він зазначив, що кращий досвід проектного підходу в розвитку територій має буди систематизований та масштабований на всі регіони.