У вересні в Дніпродзержинську буде встановлена статуя Христа Спасителя висотою 9 метрів

14:02 20 Липня 2013 року

У Дніпродзержинську за підтримки Віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула тривають роботи зі створення Духовно-просвітницького комплексу Дніпродзержинської єпархії Української Православної церкви (УПЦ), яка є наймолодшою із трьох єпархій у Дніпропетровській області.

«Будівництво Дніпродзержинського Духовно-просвітницького комплексу триває в п’ять етапів. У 2012 році вже відкрито єпархіальне управління. Наразі триває другий етап проекту - будівництво Присоборної площі, прилеглої до академічного музично-драматичного театру Лесі Українки та Свято-Миколаївського кафедрального собору. До складу площі буде входити єдина в Україні споруда архітектурно-скульптурної композиції «Голгофа», - сказав Олександр Вілкул під час виїзної робочої наради у Дніпродзержинську.

Він зазначив, що композиція складатиметься з пагорба, який символізує Голгофу (діаметром 20 м в основі і висотою 3,3 м), і хреста (висотою 9 м).

На хресті – скульптура розп'ятого Христа Спасителя (4,5 м), над проектом якої більше року працював відомий Дніпродзержинський скульптор Гарнік Хачатрян. Скульптура вилита з бронзи на Південному машинобудівному заводі Дніпропетровська. Вона вже перевезена до Дніпродзержинська і до кінця серпня буде встановлена на пагорбі «Голгофа». Вага хреста з Христом Спасителем становить 8 тонн.

Як доповів Олександру Вілкулу Дніпродзержинський міський голова Станіслав Сафронов, на сьогодні будівельні роботи на Присоборній площі виконані вже на 60%. У тому числі, вже перенесені інженерні мережі тепло- та водопостачання, електричні мережі, виконані роботи з улаштування центрального входу з боку вулиці Пеліна. Ведуться роботи з укладення плитки на площі, оздоблюються стіни театру ім. Л.Українки.

Третій етап створення Духовно-просвітницького комплексу Дніпродзержинської єпархії Української Православної церкви - це будівництво адміністративної будівлі (це малий храм - хрестинна, трапезна і актовий зал).

Наступний етап проекту (четвертий) – це реставрація пам'ятки архітектури національного значення Свято-Миколаївського кафедрального собору, який збудований у 1894 році. Проектом реконструкції передбачено укріплення фундаменту та проведення внутрішніх і  зовнішніх оздоблювальних робіт. Наразі розроблено проектно-кошторисну документацію. Роботи будуть закінчені в 2015 році.

П'ятий етап - це створення в 2015 році Духовного центру. До складу центру будуть входити недільна школа та відділи єпархії по роботі з дітьми та молоддю.

«Будівництво нових храмів і реставрація древніх святинь є важливою складовою розвитку духовності. Дніпродзержинський духовно-просвітницький комплекс стане ще одним потужним центром духовного відродження міста Дніпродзержинськ, Дніпропетровської області і всієї України», - сказав Олександр Вілкул.