У серпні європейський центр баскетболу буде знаходитися в Києві

10:55 06 Серпня 2013 року


У серпні європейський центр баскетболу буде знаходитися в Києві. З 8 по 18 серпня в Києві пройде юнацький Чемпіонат Європи з баскетболу. Україна запалює нових зірок світового рівня. Немає сумнівів, що через кілька років юнаки, які візьмуть участь у нашому Чемпіонаті, стануть лідерами своїх основних, дорослих збірних. Але вони завжди будуть згадувати ігри, які провели на наших майданчиках

Віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул під час прес-конференції

 

Він також зазначив, що повернувшись в нашу країну в майбутньому, вони будуть відчувати себе як вдома. «Адже ці спортсмени не з чуток будуть знати, що в нашій країні люблять баскетбол і вміють у нього грати», - сказав Олександр Вілкул. У прес-конференції також взяли участь президент Федерації баскетболу України Олександр Волков та директор турніру «ЄвроБаскет 2015» Маркіян Лубківський.

За ініціативи Уряду та участю Місцевого організаційного комітету «ЄвроБаскет 2015», Федерації баскетболу України, ЮНІСЕФ, благодійних організацій матчі з баскетболу відвідають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених та багатодітних родин, а також діти з особливими потребами. «Суспільство має не обмежувати, а створювати можливості для розвитку дітей. Ми підтримуємо всі проекти, спрямовані на залучення дітей до спорту та здорового способу життя», - сказав Олександр Вілкул. Віце-прем'єр під час прес-конференції презентував Кубок та медалі юнацького чемпіонату Європи з баскетболу. «Я вірю в успіхи українських спортсменів. Наша мета – щоб у майбутньому цей Кубок у фіналі підняли над головою молоді українські баскетболісти. І для цього ми підтримуємо й створюємо дитячо-юнацькі спортивні школи, тренувальні комплекси та проводимо спортивні свята світового рівня», - сказав він. Серед уболівальників турніру буде багато дітей та підлітків, які займаються спортом в дитячо-юнацьких спортивних школах та секціях Києва.

«Місцевий організаційний комітет протягом декількох місяців працював для того, щоб організувати цей чемпіонат на найвищому рівні і забезпечити найкращі умови для всіх учасників: гравців, тренерів, членів офіційних делегацій, гостей, уболівальників та представників ЗМІ. Приємно, що чемпіонат Європи з баскетболу також отримав величезну підтримку волонтерської спільноти і до організації турніру долучилося 200 добровольців. Вперше Україна приймає Чемпіонат Європи з баскетболу, вперше матчі юнацького турніру з баскетболу покаже Перший Національний, буде також організована інтернет-трансляція матчів. Сподіваюсь, що цей турнір стане хорошим початком нової успішної історії українського баскетболу і ми будемо пишатися нашими спортсменами», - сказав Маркіян Лубківський.

Президент Федерації баскетболу України Олександр Волков зазначив: «Для нас велика честь провести кадетський чемпіонат континенту напередодні ЄвроБаскету 2015, до якого наша країна наразі активно готується. Крім того, Федерація баскетболу України забезпечує нашим гравцям найкращі умови для підготовки до чемпіонатів Європи. Так, чоловіча збірна України U16 протягом поточного сезону взяла участь у п’яти Міжнародних турнірах – у Білорусі, Туреччині, Франції, Литві та Сербії. Впевнений, що U16 Чемпіонат Європи відбудеться на найвищому рівні, що сприятиме популяризації спорту в Україні. Ми побачимо 16 найкращих збірних U16 на європейському континенті - це різні баскетбольні школи, різна філософія гри. Саме тому матчі U16 Чемпіонату Європи будуть дуже цікавими для вболівальників».Проведення юнацького чемпіонату - це один із етапів підготовки України до Чемпіонату Європи з баскетболу в 2015 році.

«Кожний новий захід такого масштабу відкриває Україну світу, дає привід говорити про нашу країну в позитивному ключі. Юнацький чемпіонат з баскетболу ще раз демонструє, що Україна вміє організовувати спортивні свята високого рівня. Попереду у нас ще ЄвроБаскет 2015. Ми також будемо боротися за право проведення Зимової Олімпіади 2022 року», - сказав Олександр Вілкул.


Довідково:
Юнацький Чемпіонат Європи з баскетболу (Чемпіонат Європи U16) - це загальноєвропейський чемпіонат з баскетболу серед збірних команд для юнаків віком до 16 років. Чемпіонат був вперше проведений у 1971 році під назвою Чемпіонат Європи серед кадетів і відбувався раз на 2 роки. З 2004 року турнір почали проводити щорічно. Чинним чемпіоном Європи серед юнаків до 16 років є збірна Туреччини.
Цьогорічний турнір U16 Чемпіонату Європи з баскетболу серед чоловіків пройде в київському Палаці Спорту з 8 по 18 серпня 2013 року. Урочисте відкриття турніру відбудеться 8 серпня о 21:00.
Змагання складатимуться з 72 матчів. Ігри проходитимуть у Київському палаці спорту і триватимуть одночасно на двох майданчиках — № 1 і № 2, розділених між собою звуконепроникною огорожею.
Суперниками збірної України у групі D стануть команди Латвії, Італії та Хорватії. Перший матч українська збірна зіграє після урочистого відкриття Чемпіонату, 8 серпня, проти латвійських однолітків на майданчику № 2. Початок матчу о 21:30. Інші матчі групового раунду за участю української збірної пройдуть 9 та 10 серпня, фінал - 18 серпня.
Нагадаємо, що для підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з баскетболу «ЄвроБаскет 2015» створений Координаційний комітет, який очолив Президент України Віктор Янукович, секретарем комітету став Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул.