Там, де є порушення закону необхідно діяти жорстко і оперативно

11:52 08 Серпня 2013 року

Там, де є порушення закону необхідно діяти жорстко і оперативно. Там, де працюють ринкові механізми необхідно йти через модернізацію та інвестиції. Тільки таким чином, ми зможемо забезпечити наших громадян якісними і доступними комунальними послугами

Олександр Вілкул щодо тарифів під час робочої наради на об’єкті Київенерго «Реконструкція тепломагістралей ТЕЦ-5»


Урядом впроваджуються енергозберігаючі технології, здійснюється перехід на альтернативні види палива та зменшуються витрати на виробництво та транспортування тепла. Наразі в теплових мережах його втрачається біля 25%. «Під час підготовки до нового опалювального сезону в Україні буде замінено 471 км тепломереж, 66% з яких вже оновлено (312 км). Безумовно, необхідно зробити набагато більше. Але найбільш проблемні ділянки замінюються вже зараз. В Києві «Київенерго» за інвестиційною програмою замінить на нові 32 км трубопроводів. Завдяки цьому в 3 рази буде зменшено втрати тепла на цих ділянках», - сказав віце-прем’єр.
Олександр Вілкул зазначив, що Уряд жорстко контролює ситуацію з тарифами на житлово-комунальні послуги. В кожному регіоні працюють робочі групи, які перевіряють економічну обґрунтованість тарифів та в разі знаходження порушень звертаються до Держцінінспекції, Антимонопольного комітету, органів прокуратури для вживання відповідних заходів.
Завдяки цим заходам, зокрема, сільська рада с. Руська Лозова Харківської області 30 липня вже скасувала своє рішення про підвищення тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення.
Важливим шляхом для утримання стабільних тарифів на ЖКГ є зменшення втрат та безаварійна робота трубопроводів при транспортуванні тепла. З цією метою, зокрема, в Києві триває реконструкція двох ділянок магістральних  трубопроводів ТМ-3 та ТМ-4 Теплоелектроцентралі-5 (ТЕЦ-5) «Київенерго» по вул. Промисловій, 1 (Столичне шосе). Загалом ці трубопроводи забезпечують теплом понад 3000 споживачів, серед яких житлові будинки, лікарні, школи, дитсадки. В результаті реконструкції двох магістралей буде замінено майже 700 м зношених труб на сучасні, попередньо ізольовані сталеві та пластикові труби, захищені від шкідливої дії води та тепла. Наразі вже замінено близько 400 м труб.
Термін експлуатації нових труб становить 50 років, що вдвічі більше за старі. Завершення реконструкції та введення в експлуатацію цих ділянок заплановано на початок 4 кварталу 2013 року.
Загалом в 2013 році Київенерго за інвестиційною програмою замінить на нові 32 км труб (у 2-х трубному вимірі), з яких 7 км магістральних трубопроводів великих діаметрів (500 -1200 мм) та 25 км розподільчих мереж.
«Завдяки реконструкції тепломережі буде в 3 рази зменшено втрати тепла на цих ділянках, підвищена безаварійність тепломереж, що сприятиме підвищенню якості теплопостачання громадянам та  енергоефективності всієї тепломагістралі, а також - збереженню стабільності тарифів на теплопостачання», - сказав Олександр Вілкул.
Також триває модернізація самої ТЕЦ-5 – однієї з найбільших теплоелектроцентралей в Україні. Зокрема у 2012 році відбувся капітальний ремонт енергоблоку № 2 та реконструкція повного циклу установки хімводоочищення на ТЕЦ-5.
У 2013 році проведено капітальний ремонт енергоблоку №3 із заміною головних паропроводів котла та допоміжного обладнання, електродвигуна живильного насосу, встановлення гідромуфти насосу теплових мереж.
Наразі ведуться роботи з реконструкції внутрішніх мереж ТЕЦ-5, які постачають тепло в тепломагістралі міста.
У нараді також взяли участь Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник, перший заступник Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко, генеральний директор ПАТ «Київенерго» Олександр Фоменко, директор СВП «Київські теплові мережі» Євген Глушак.