Ще 204 родини із Києва отримали ключі від власних квартир завдяки державній підтримці

13:58 05 Липня 2013 року

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул вручив ключі від квартир 204 родинам із Києва, які придбали власні оселі за державними програмами доступного житла. «Завдяки державній підтримці з 2010 року вже більше 7 тисяч українських родин стали власниками нових квартир. З них – близько 2 тисяч отримали житло в Києві та області», - сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, під час урочистого відкриття будинку по вул. Симоненка, 5-А  у Києві.

Він зазначив, що 92 відсотки новоселів в цьому будинку – це громадяни, які придбали квартири за державної підтримки. «Серед цих сімей - освітяни, медичні працівники, військовослужбовці, держслужбовці та молодь. Я щиро вітаю новоселів!», - сказав Олександр Вілкул.

Будинок по вул. Симоненка, 5-А, зведено у рамках державних програм доступного житла. Сучасна 16-типоверхівка розрахована на 221 квартиру різного типу (1,2,3,4,5 кімнатні; загальна площа усіх кватир - 15 тис м²).

З 204 родин, які сьогодні стали новоселами - 152 сім'ї скористалися державною програмою здешевлення вартості житла «30/70» (тобто, 30% від вартості житла компенсує держава, а 70% - сплачують громадяни), а 52 родини – взяли пільговий кредит на придбання доступного житла (з них 50 родин – отримали пільговий молодіжний кредит під 3% річних на період до 30 років, а 2 сім’ї  - отримали пільговий кредит, як науково-педагогічні працівники).

Ще 204 родини із Києва отримали ключі від власних квартир завдяки державній підтримці

 «В рамках соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича Уряд створив реальний механізм, за яким люди можуть придбати власне житло за доступною ціною», - сказав Олександр Вілкул.

Віце-прем’єр зазначив, що програми по забезпеченню громадян доступним житлом не тільки вирішують гостре квартирне питання українців, а й стимулюють розвиток будівельної індустрії та суміжних галузей української економіки. Одне робоче місце в будівельній галузі створює ще 5 у суміжних. Крім того, дозволяють збільшити обсяги використання будматеріалів від вітчизняного виробника.

В заході також прийняли участь  Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Темник, радник голови Верховної Ради України Ігор Лисов, голова Голосіївської районної адміністрації в м. Києві Юрій Курінний, голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін.

Довідка:                                                                                    

Основні умови на яких громадянами придбані квартири в нововведеному будинку:

1. Пільговий довготерміновий кредит молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла надається терміном до 30 років але не більше ніж до досягнення старшим з подружжя пенсійного віку (55 років для жінок, 60 років для чоловіків). Термін надання кредиту обчислюється з дати укладення кредитного договору. Позичальник, який не має дітей, сплачує кредит з відсотковою ставкою у розмірі 3 відсотки річних суми зобов'язань за кредитом; позичальник, який має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом; позичальникові, який має двох дітей, крім того, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов'язань за кредитом; позичальникові, який має трьох і більше дітей, - 50 відсотків суми зобов'язань за кредитом. Перший внесок  в розмірі не менш як 6 % вартості будівництва (реконструкції) житла, яка вноситься двома частинами: на момент укладення кредитного договору - не менш як половину цієї суми та решту коштів під час остаточних розрахунків. Учасники даної програми мають перебувати на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

2. Доступне житло (30/70) Забезпечення громадян доступним житлом здійснюється шляхом надання державної підтримки, яка полягає у сплаті державою 30 % вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або надання пільгового іпотечного житлового кредиту. При цьому громадянин вносить на свій поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку, кошти в обсязі 70 відсотків вартості нормативної площі доступного житла;без вікових обмежень. Учасники даної програми мають перебувати на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.