Регіони мають якнайшвидше надавати програми модернізації ЖКГ для включення в програму активізації економіки 2013-2014 років

20:33 27 Червня 2013 року

«Економіка України має потенціал для розвитку за рахунок модернізації житлово-комунального господарства. Перша складова - це суттєве зменшення витрат енергоносіїв при їх виробництві та транспортуванні до споживача. Адже наразі втрати під час передачі тепла складають до 45%, втрати води під час транспортування становлять понад 40%. Зекономлені кошти держава має направляти на подальшу модернізацію галузі та розвиток економіки в цілому», - сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул на засіданні колегії Мінрегіону у Львові.

«Завдяки вжитим Урядом заходам за три роки з 2010 по 2013 рік споживання природного газу підприємствами ЖКГ вже скорочено вже на 10%», - сказав Віце-прем’єр.

Він зазначив, що одним із шляхів раціонального та економного використання ресурсів в ЖКГ є запровадження їх стовідсоткового обліку і ця робота наразі триває в регіонах. Наразі вже 24% всіх будинків оснащені лічильниками холодної води, 19% - гарячої води та 50% - лічильниками обліку теплової енергії.

«Другий напрямок – це технічна модернізація галузі, - сказав Олександр Вілкул. – Практично все обладнання у рамках Програми модернізації комунальної теплоенергетики - від котлів до теплових насосів – наразі виробляється в Україні. Це підвищує завантаження вітчизняних підприємств, відкриває можливості для створення нових робочих місць та  впровадження сучасних технологій».

Наразі вже в 40% котелень (або в 9,8 тис.) проведено планові ремонти. Ще в 1 тис. котелень (4%) вже проведений капітальний ремонт та реконструкція. Ще в 2 тис. котелень (8%) капітальний ремонт та реконструкція завершиться до 1 жовтня цього року.

Олександр Вілкул зазначив, що третє важливе питання – це створення нового ринку комунальних послуг, у якому немає такого монополіста як ЖЕК. Мають бути створені за європейським зразком компанії, що надають послуги в сфері ЖКГ. За таких умов споживачі зможуть обирати ті компанії, які  надають найбільш якісні послуги у цій сфері. А конкуренція автоматично народжує якість послуг і розвиток нового ринку з новими робочими місцями.

«На сьогодні ключовими проблемами з точки зору енергозбереження у ЖКГ є незадовільний технічний стан котельного парку, 35% якого знаходиться у ветхому стані. Також це -  високі втрати теплової енергії при її транспортуванні споживачу (25% при нормативі втрат у 13%) та надлишкові потужності центральних котелень і нереалізованого тепла, що скидається у повітря», - сказав Олександр Вілкул.

Також, зайва електроенергія витрачається при транспортуванні води до споживача. В Україні на підйом 1 куб. м води витрачається в середньому 1 кВт/год електроенергії. Це в 2,5 раза більше, ніж у європейських країнах (0,75 кВт/год).

Олександр Вілкул зазначив, що 80% житлових будинків в Україні збудовано до 80-х років минулого століття і через незадовільний технічний стан втрачають до 60% тепла. «Ефективність використання енергетичних ресурсів у житловому фонді необхідно підняти у 2-3 рази. В тому числі - через запровадження чіткого обліку цих ресурсів та створення ефективного власника житла», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що на виконання завдання Президента України Урядом спільно з Інститутом технічної теплофізики та провідними вітчизняними та закордонними експертами було розроблено програму модернізації систем теплопостачання комунальної теплоенергетики України на 2013-2014 роки. Програма враховує кращий світовий досвід, вітчизняні розробки та особливості кожної області.

«Програма модернізації комунальної теплоенергетики має стати  Програмою модернізації кожного регіону, який брав активну участь у її створенні і який буде нести відповідальність за її виконання», - сказав Олександр Вілкул.

За результатами засідання Колегії Олександр Вілкул доручив Мінрегіону підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України низку законопроектів, направлених на реалізацію програм енергозбереження та енергоефективності в ЖКХ. Він також доручив проводити постійний аналіз стану енергоефективності галузі.

Олександр Вілкул поставив завдання регіонам пришвидшити надання проектів модернізації ЖКХ і включення їх в програму активізації економіки.

Віце-прем’єр також зауважив про необхідність надання координаційної та методичної підтримки регіонам щодо впровадження інноваційно-інвестиційних проектів з енергоефективності.

Також Олександр Вілкул зазначив, що Раді Міністрів Криму та обласними держадміністраціями необхідно забезпечити до кінця року перегляд та актуалізацію регіональних програм енергозбереження у ЖКГ.

В нараді також взяли участь заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Григорій Семчук, голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук, Львівські міській голова Андрій Садовий, а також керівники місцевих органів влади України та керівники департаментів Мінрегіону.