Олександр Вілкул відкрив першу міжнародну Пошукову Вахту «Пам'ять жива» у Дніпропетровській області

15:00 10 Серпня 2013 року

Віце-прем'єр-міністр разом з пошуковцями з України та Росії взяв участь у розкопках на місцях бойових дій.

За оцінками істориків кожен другий військовослужбовець з України, призваний на фронт Великої Вітчизняної війни, загинув, захищаючи рідну землю. Загалом у запеклій боротьбі загинуло близько 30 млн громадян Радянського Союзу. Війна закінчиться тільки тоді, коли буде похований останній солдат. В Україні відроджується військово-пошуковий рух. У нас багато роботи. І це - наш синівський обов'язок. Зберігаємо правдиву історію нашого народу. Ми повертаємо історію в сім'ї, які досі чекають своїх солдатів з війни

Віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул під час урочистого відкриття першої міжнародної Пошукової Вахти «Пам'ять жива» у Софіївському районі Дніпропетровської області. Вахта відкрита на честь захисників Криворіжжя, які билися з фашистами на цій території

Зокрема, у Софіївському районі розташована висота, де колись знаходився хутір Високий. «За оцінками істориків, з жовтня 1943 року по січень 1944 тут загинуло близько 40 тисяч солдатів і офіцерів Червоної Армії. Загиблими визнано близько 5 тисяч осіб, але на братській могилі увічнено імена всього півтори тисячі людей», - сказав Олександр Вілкул.

Пошуковці на цій території до 24 серпня проведуть експедицію, щоб встановити якомога більше імен загиблих, перепоховати останки виявлених солдатів. В експедиції візьмуть участь члени історико-пошукової організації «Пошук-Дніпро», що входить до складу ВГО «Союз «Народна пам’ять», члени Асоціації пошукових загонів «Соболь» з Нижнього Тагілу, міста-побратима Кривого Рогу,  організація «Пошук-Кривий Ріг».

Олександр Вілкул зазначив, що відновлення Міжнародних вахт пам'яті – це важлива складова збереження правдивої історії. «Тому що ця війна була світовою. Вона знищила життя і поламала долі мільйонів людей у всій Європі і в усьому світі. Наш обов’язок - пам’ятати великий і священний подвиг тих, хто героїчно бився проти ворогів. Для цього вибудовується система співпраці з пошуковцями з інших країн».

Він зазначив, що важливим напрямком діяльності пошуковців є створення музеїв Пам'яті Великої Вітчизняної Війни в школах і на підприємствах. В Україні проводяться військово-патріотичні ігри «Зірниця», уроки Пам'яті, реконструкції військовий дій, організовуються зустрічі з ветеранами. У Вахтах Пам'яті беруть участь студенти та школярі, які під керівництвом досвідчених інструкторів проводять пошукові роботи на місцях битв.

«Вахти пам'яті - це не лише об'єднання професійних пошуковців. До цієї благородної справи приєднуються діти і молодь.  Це дуже важливо. Адже коли молода людина вивчає історію рідного народу не тільки з підручників, а й на місцях реальних боїв, у ньому формується зовсім інше ставлення до історії та своєї країни. Коли молода людина своїми очима бачить гори гільз в розкопаному бліндажі або окопи, вона розуміє, що тут можливо її прадід до останньої краплі крові боровся з ворогами, то у неї в душі з'являється більш потужне, шанобливе ставлення до подій тих років», - сказав Олександр Вілкул, - Такі спільні заходи - це реальний приклад патріотичного виховання».

За останні два роки пошуковики Союзу «Народна Пам'ять» провели понад 950 експедицій. У ній активно бере участь молодь з усіх областей України.

«За цей час ми виявили останки 2000 загиблих, з яких вдалося ідентифікувати 175 чоловік. Також вдалося знайти більше 50 сімей, які дізналися про долю їхнього батька, діда, прадіда, який вважався зниклим безвісти десятки років», - сказав голова правління ВГО «Союз «Народна Пам'ять» Ярослав Жилкін. Він подякував Олександру Вілкулу за підтримку і розвиток  військово-пошукового руху.

 Довідково:

У Дніпропетровській області на Софіївській землі під час Великої Вітчизняної війни (ВВВ) велися жорстокі бої за кожне село і кожну висоту. Населені пункти Софіївського району були звільнені 25 жовтня 1943 року, останнім звільнили село Авдотівка 19 лютого 1944 року. Але найжорстокіші бої велися за хутір Високий - стратегічну висоту (154,6 м), що знаходиться у південно-східній частині району.

Безпосередньо атаки Хутора розпочалися 19 грудня 1943 року, а визволено хутір Високий було лише 10 січня 1944 року. Найбільш масштабні бої пройшли 25 – 26 грудня 1943 року, 1 та 2 січня 1944 року, коли висота кілька разів переходила з рук в руки. Сам хутір Високий як поселення після війни так і не відродився.