Олександр Вілкул відкрив новий TIR-паркінг для великовантажного транспорту на під’їздах до Києва в м. Бориспіль

10:23 18 Липня 2013 року

«Уряд здійснює заходи з вирішення системної проблеми недостатньої кількості стоянок для великовантажного автотранспорту навколо Києва та обласних центрів. Зокрема, в Києві та Київській області вже визначено 15 ділянок для створення таких паркінгів. Наявність спеціально обладнаних місць для парковки великовантажного транспорту дуже важливо як для літнього, так і для зимового періоду. Це сприяє збереженню покриття автодоріг, підвищує безпеку дорожнього руху», - сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул під час відкриття нового TIR-паркінгу на кільцевій дорозі Бориспіль – Бровари.
Він зазначив, що створення достатньої кількості стоянок для великовантажного транспорту є важливим елементом нової системи цивільного захисту, яка передбачає під час надзвичайних ситуацій, зокрема, великої кількості опадів, призупинення в’їзду до міст, щоб дати можливість комунальним службам оперативно розчистити та упорядкувати дороги.
«Україна приєдналася до Європейської угоди щодо роботи екіпажів транспортних засобів, які виконують міжнародні автомобільні перевезення. Уряд створює можливості для підвищення логістичного потенціалу країни, що сприятиме збільшенню перевезень. І забезпечення далекобійників комфортними умовами перебування знаходиться на постійному контролі Уряду», - сказав Олександр Вілкул.
Наразі на 99 транзитних магістралях України функціонує 869 стоянок для автомобілів. Це  близько  25 тисяч машиномісць, з яких менше половини (10,5 тис.) призначені для вантажного транспорту. «Місця для зупинки великовантажного автотранспорту треба збільшити щонайменше вдвічі», - сказав Олександр Вілкул.
Він зазначив, що щорічно вантажним автотранспортом по території України перевозиться майже 180 млн тон внутрішніх вантажів та 5 млн тон транзитних вантажів. До 80% великовантажного транспорту рухається українськими дорогами із значним перевищенням допустимого навантаження на вісь. Одним з найбільших пунктів призначення є Київська область.
 «Важливо, що новий TIR-паркінг розташований на перехресті головних транспортних коридорів Схід – Захід, Північ – Південь та знаходиться в безпосередній близькості від головного транспортного вузла країни – міста Київ», - сказав Олександр Вілкул.
Перша черга TIR-паркінгу розрахована на стоянку 50 великовантажних автотранспортних засобів. Стоянка займає площу понад 10 тис. кв м, а загальна площа всього комплексу – майже 4 га. На його території розташована трансформаторна підстанція для живлення рефрижераторів під час стоянки та 2 будинки обслуговування водіїв з кімнатами відпочинку та прання. Також на території паркінгу водії зможуть поїсти в кафе та скористатися послугами Інтернету.
Новий паркінг відповідає сучасним європейським нормам сервісу та безпеки LABEL (проект ЄС для сертифікації стоянок вантажного транспорту), однією з вимог якого є забезпечення охорони стоянки. На території TIR-паркінгу встановлена сучасна система охорони, зокрема, контроль та автоматична реєстрація на заїзді та виїзді, відео-нагляд, освітлення машино-місць. Налагоджена взаємодія з правоохоронними структурами для оперативного реагування на можливі небезпечні ситуації.
В подальшому планується будівництво 2-ї та 3-ї черги TIR-паркінгу і створення на його основі комплексу з наданням широкого спектру послуг. Зокрема, буде розширена площа паркінгу та збільшена кількість машиномісць. Буде побудований готель для водіїв. Планується також надавати послуги мийки автомобілів та автоцистерн, зважування, шиномонтажу, діагностики та ремонту автомобілів та складські послуги.