Олександр Вілкул у Києві відкрив юнацький чемпіонат Європи з баскетболу

22:00 08 Серпня 2013 року

Відсьогодні на 10 днів Київ стає європейською столицею баскетболу. На цьому майданчику Україна запалюватиме зірок світового рівня. Упевнений, що багато учасників першості стануть лідерами своїх основних, дорослих збірних. Це свято дасть імпульс розвитку спорту та здорового способу життя. Юнацький ЄвроБаскет 2013 стане ще однією сходинкою до проведення в Україні в 2015 році Чемпіонату Європи з баскетболу

Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул під час урочистого відкриття Чемпіонату

Він побажав юним спортсменам великих перемог, спортивних баталій і яскравих емоцій та оголосив Юнацький Чемпіонат Європи з баскетболу в Україні відкритим. Турнір проходитиме в київському Палаці спорту з 8 до 18 серпня.

 

В урочистостях також взяли участь Представник ФІБА Європа, головний комісар Турніру Реувєн Віровнік, Президент Федерації баскетболу України Олександр Волков, Міністр молоді та спорту України Равіль Сафіулін, Директор турніру ЄвроБаскет 2015 Маркіян Лубківський.«Я хочу привітати всіх вас від імені ФІБА Європа  на U16 чемпіонаті Європи серед чоловіків 2013 року. Дякую  киянам, які приймають у себе  цю чудову подію. Бажаю успіху всім учасникам  та сподіваюся, що ігри, які відбудуться у найближчі  11 днів, пройдуть в чесній конкурентній боротьбі, і будуть такими, що дух захопить від баскетболу», - Реувєн Віровнік.В ході відкриття турніру відбулася церемонія виносу прапорів всіх 16 країн, які беруть участь у турнірі, та масштабна хореографічна композиція з використання символіки чемпіонату та країн-учасниць.«Україна щиро вітає учасників U16 чемпіонату Європи. Для нас велика честь провести кадетський чемпіонат континенту напередодні ЄвроБаскету-2015, до якого наша країна наразі активно готується. Поза сумнівом цей чемпіонат Європи сприятиме популяризації баскетболу в нашій країні. Ми побачимо 16 найкращих збірних U16 на європейському континенті - це різні баскетбольні школи, різна філософія гри. Саме тому матчі U16  чемпіонату Європи будуть дуже цікавими для вболівальників», - сказав Олександр Волков.За словами Равіля Сафілуліна, цей турнір за більш ніж сорокарічну історію проходив у 15-ти державах. «Ми стали шістнадцятої країною, кому випало право приймати європейський форум. Для нас це велика відповідальність і водночас момент гордості і слави. Уже кілька років поспіль наша країна регулярно стає центром різних світових та європейських чемпіонатів. Приємно сьогодні усвідомлювати, що нам довіряють проводити найпрестижніші змагання. Це свідчення не лише того, з якою повагою ставляться до України у світі - в першу чергу, це показник високої довіри до української влади, впевненості в її можливостях, переконаності в позитивному результаті», - Равіль Сафіулін.Урочиста церемонія відкриття відбулася перед першим матчем української збірної зі збірною Латвії.


Довідково:
Юнацький Чемпіонат Європи з баскетболу (Чемпіонат Європи U16) - це загальноєвропейський чемпіонат з баскетболу серед збірних команд для юнаків віком до 16 років. Чемпіонат був вперше проведений у 1971 році під назвою Чемпіонат Європи серед кадетів і відбувався раз на 2 роки. З 2004 року турнір почали проводити щорічно. Чинним чемпіоном Європи серед юнаків до 16 років є збірна Туреччини.
Цьогорічний турнір U16 Чемпіонату Європи з баскетболу серед чоловіків пройде в київському Палаці Спорту з 8 по 18 серпня 2013 року. Змагання складаються з 72 матчів. Ігри проходять у Київському палаці спорту одночасно на двох майданчиках — № 1 і № 2, розділених між собою звуконепроникною огорожею. Суперники збірної України у групі D - команди Латвії, Італії та Хорватії.
Нагадаємо, що для підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з баскетболу «ЄвроБаскет 2015» створений Координаційний комітет, який очолив Президент України Віктор Янукович, секретарем комітету став Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул.