Олександр Вілкул провів зустріч з принцом Майклом Кентійським

09:59 02 Липня 2013 року

В Україну в рамках спільного українсько-британського військово-історичного проекту «Клуб любителів старовинної авіації «Air Squadron» прибула делегація впливових політиків та бізнесменів Великої Британії на чолі з членом британської Королівської родини Принцом Майклом Кентійським. Члени делегації  прилетіли в Україну на 23-х раритетних літаках часів Першої та Другої світової війни.

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул став першим українським урядовцем, який зустрівся з Принцом Кентійським в рамках реалізації цього проекту в Україні.

Також в зустрічі взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Великобританії в Україні Саймон Сміт, президент Клубу любителів старовинної авіації «Air Squadron», директор компаній Big Yellow Group та Mint Partners Limited Тім Кларк та заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Юрій Думанський.

«Проект «Air Squadron» підтримується Президентом та Урядом України. Візит до Україні впливових політиків та бізнесменів Великої Британії на чолі з Принцом Кентійським та успішна реалізація спільного проекту надасть нового імпульсу для розвитку двосторонніх українсько-британських відносин», - сказав Олександр Вілкул під час зустрічі з Принцом Кентійським.

Олександр Вілкул зазначив, що реалізація таких українсько-британських історичних проектів як «Air Squadron» - це нагода згадати, що в Україні та Британії є чимало моментів спільної історії, зокрема спільна боротьба з фашистськими окупантами під час Другої світової війни. «Спільне переживання історичних подій - це засіб збереження правдивої історії українського та британського народів», - сказав він.

 «У раритетних літаків не буває вічної стоянки в ангарах. Вони продовжують свій політ в історії. Історія авіації – це важлива частина історії народу. Україна, як і Велика Британія має солідну історію цієї галузі», - сказав Олександр Вілкул.

Під час перебування в Україні британська делегація на чолі з Принцом Майклом Кентійським, зокрема, ознайомиться зі станом та розвитком української авіаційної галузі. В тому числі, відвідає Державне підприємство «Антонов», де британські гості дізнаються про роботу конструкторського бюро і складального цеху літаків Ан-148 та Ан-158, а також побувають на льотно-випробувальній базі підприємства і виконають ознайомлювальний політ на літаку Ан-158.

«Україна має пишатися історією вітчизняної авіації, на рахунку якої один з найбільших серійних вантажних літаків світу «Руслан», а також літак - гігант Ан-225 «Мрія», здатний піднімати вантаж у 250 тон. Також модельний ряд українських пасажирських і вантажних літаків включає високотехнологічні машини АН-140, АН-148, АН-158, які є гідними конкурентами регіональних літаків інших виробників світу», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що Уряд створює умови для розвитку вітчизняної авіаційної галузі. В тому числі - для збільшення кількості авіаперевезень та пасажиропотоку через українські аеропорти, що сприяє розвитку міжнародних відносин та  туристичної галузі України.

«За три роки – з 2010 по 2012-й майже вдвічі збільшився пасажиропотік в аеропортах України – до понад 14 млн пасажирів на рік. Понад 80% авіапасажирів – це пасажири міжнародних рейсів. Тільки між Україною і Британією щорічно українськими і британськими компаніями перевозиться більше 260 тис. пасажирів», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що наразі Урядом активізований розвиток українського ринку авіаперевезень. «Уряд розширяє мережу авіамаршрутів, в тому числі залучає лоу-костів (низькобюджетних перевізників), що дозволить знизити вартість квитків на літаки», - сказав Олександр Вілкул.

Довідково.

«У рамках проекту члени британського клубу «Air Squadron» також відвідають авіаційну бригаду Повітряних Збройних Сил України в м. Васильків. Спільно з українськими пілотами проведуть вильоти на аеродромах «Київ» (Жуляни), «Васильків» та «Бельбек» (Севастополь).

В Криму під час масштабної військово-історичної реконструкції бою Кримської війни 1853-1856 років на Федюхіних висотах міста Балаклава, відбудеться політ літаків Клубу над полем бою.

Британські гості зустрінуться з вихованцями Дитячого авіаційно-космічного центру, а також – з педагогічним та студентським складом Національного авіаційного університету. В університеті вони також ознайомляться з  найбільшим у Східній Європі навчальним ангаром.

В рамках проекту відбудеться низка інших культурних та історичних заходів у пам’ятних місцях та музеях України.