Об’єднане угрупування рятівників та військових готове до підйому води в Дунаї

18:22 19 Червня 2013 року

В райони можливого підтоплення передислоковано 1200 рятувальників та 400 одиниць спеціальної техніки з АР Крим, Одеської, Вінницької, Запорізької та Миколаївської областей. У разі необхідності будуть додатково переброшені сили з інших областей.

19 та 20 червня з Румунії в Україну по Дунаю іде велика кількість води. За даними Гідрометцентру, на українській ділянці Дунаю, добове підвищення рівня води складає 3-11 см, що меньше критичного рівня.

«Підйом води в Дунаї відбувається, як і було спрогнозовано, але  небезпечних позначок вода не досягне. За оцінкою експертів в Україні такого масштабного підтоплення як в Європі не відбудеться. Рівень води вже суттєво нижчий, ніж було в Німеччині, Чехії та Сербії. Проте всі сили Державної служби з надзвичайних ситуацій та військових приведені в найвищий стан готовності для оперативного реагування  з метою захисту громадян від надзвичайних ситуацій», - сказав віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул під час  засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Зокрема, додатково в ці райони було передислоковано 1200 рятувальників та 400 одиниць спеціальної техніки. У разі підвищення рівня води будуть задіяні сили із інших областей для того, щоб оперативно ліквідувати надзвичайні ситуації. В цілодобовому режимі працює Міжвідомчій оперативний штаб, який координує дії центральних та місцевих органів влади, а також Державної служби з надзвичайних ситуацій і військових.

Наразі на румунській ділянці Дунаю підйом води становить 7-28 см за добу, що не є критичним рівнем. З Румунською стороною відпрацьовано спільні дії щодо зменшення рівня води за допомогою румунських та українських каскадів гідротехнічних споруд. За рахунок цього на румунській ділянці Дунаю буде зрізане пік рівня води.

«Раз на 2 години я отримую оперативне зведення. Cитуація знаходиться на постійному контролі Уряду»,- сказав Олександр Вілкул.

19-20 червня 2013 року на українській ділянці ріки Дунай біля міста Рені рівень води на 20% менший за небезпечний (535 см), і становить 410-425см. В місті Ізмаїл рівень води складає 280-295 см, що на 21% менше за небезпечний (370 см). Біля міста Кілія рівень води на 38% менше за небезпечний (265 см) і становить 60-170 см. Близько міста Вилкове рівень води складає 130-140 см, що на 13% менше за небезпечний (155см).

У засіданні Комісії також взяли участь У Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських, перший заступник Міністра оборони Олександр Олійник, перший заступник Міністра екології та природних ресурсів Микола Романов, заступник Міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук, заступник Міністра аграрної політики та продовольства Олександр Сень, Голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець, Голова Державної санітарно-епідеміологічної служби Анатолій Пономаренко, а також керівники департаментів міністерств та відомств та керівники місцевих органів влади.