Олександр Вілкул і Принц Кентійський переглянули військово-історичну реконструкцію бою часів Кримської війни

18:51 06 Липня 2013 року

«Коли один народ стоїть проти іншого – це війна, це кров, це погублені людські життя. А коли один народ стоїть разом з іншим – це можливість спільного сильного, потужного руху вперед. Про це ми говорили з Принцом Кентійським. Ми домовились надалі розвивати спільні культурно-історичні проекти задля розвитку та укріплення дружніх стосунків між Україною та Великобританією», - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул після реконструкції (відтворення бою Кримської війни 1853-1856 років над Федюхіними висотами міста Балаклава).

У військово-історичній реконструкції взяли участь літаки часів Першої та Другої світової війни з британського Клубу любителів старовинної авіації «Air Squadron». Було розіграно три битви: «Захват англійської артилерії», «Атака тонкої червоної лінії», «Атака Легкої бригади». У їх відтворені було задіяно 150 людей, вдягнених в солдатську форму XIX століття (з них: 40 осіб – кіннота, 40 осіб – артилеристи, решта – піхотинці) 8 пушок, та інші засоби імітації бою. Після закінчення військово-історичної реконструкції над полем битви пролетіло 16 раритетних літаків Клубу «Air Squadron».

Реконструкція Балаклавської битви 1854 року між союзними силами Великобританії, Франції і Туреччини з одного боку і Російської імперії - з іншого

 

«Як зв'язок часів і поколінь, над полем реконструкції боїв пролетіли літаки часів Першої та Другої світових війн», - сказав Олександр Вілкул.

Під час так званої «Балаклавської битви» 13 (25) жовтня 1854 року між союзними силами Великобританії, Франції і Туреччини з одного боку  і Російської імперії  - з іншого – за один день загинуло близько 1,5 тисячі солдат (з Великобританії, Франції і Туреччини – від 400 до 1000 солдат, з боку Російської імперії – близько 600 солдат). 

На завершення військово-історичної реконструкції 10 курсантів з академії воєнно-морських сил ім. Павла Нахімова в парадній військовій формі випустили 20 білих голубів – «птахів миру».