Олександр Вілкул домовився з президентом АЄР Хандою Базатлі про залучення європейських експертів до розробки стратегії розвитку українських регіонів

18:35 10 Липня 2013 року

«Співробітництво в рамках АЄР (Асамблеї Європейських Регіонів) – це практичний вимір європейської інтеграції. Євроінтеграція України починається в регіонах. Вже 9 регіонів України приєдналися до цієї потужної європейської організації. Наше завдання, щоб всі 27 регіонів стали членами АЄР. Це забезпечить надання з боку АЄР експертної підтримки у розробці та організації регіональних стратегій та дасть можливість використовувати кращій європейський досвід для розвитку регіонів», - сказав віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

Сторони домовились про залучення європейських експертів до розробки та вдосконалення стратегії розвитку українських регіонів.

Наразі на завершальному етапі перебуває розробка Державної стратегії регіонального розвитку до 2020 року, яка має бути затверджена Урядом цього року.

«Кожен регіон України має свої сильні сторони, свої унікальні особливості.
В одному регіоні - це найпотужніша виробнича база або інтелектуальний капітал. В іншому - можливості розвитку сільського господарства або транспортної інфраструктури. У третьому регіоні - великий туристичний потенціал. Державна стратегія регіонального розвитку до 2020 року має розкрити приховані можливості регіонів і дати новий імпульс до їх розвитку», - сказав Олександр Вілкул.

Президент АЄР Ханда Базатлі зазначила, що в розробці та реалізації нової стратегії регіонального розвитку Україна розраховує на експертну підтримку Асамблеї Європейських регіонів. Зокрема, в розробці критеріїв для оцінки досягнення цілей стратегії та в формуванні системи моніторингу її реалізації.

Ханда Базатлі подякувала Олександру Вілкулу за підтримку з 2010 року ініціатив АЄР в Україні. Вона зазначила: «Завдяки ініціативі Олександра Вілкула Дніпропетровщина приєдналась до АЄР. В квітні минулого року в Дніпропетровську була проведена перша Конференція АЄР, яка зібрала в Україні понад 100 представників європейських регіонів на високому рівні. Впевнена в подальшій ефективній співпраці. Це є важливою складовою євроінтеграційних процесів в Україні».

Олександр Вілкул зазначив, що нова стратегія регіонального розвитку ґрунтується на європейських цінностях, на розумінні того, що в центрі будь-яких проектів і програм мають бути люди.

«Для цього буде імплементовано кращі європейські практики управління регіонами. Адже їх метою є розвиток економіки, створення нових робочих місць, підвищення заробітної плати та соціальних стандартів», - сказав він.

Довідково: Асамблея європейських регіонів (АЄР) створена в 1985 році  і є політичною формою організації регіонів Європи, а також представником їх інтересів на європейському і міжнародному рівнях. Завдання АЄР – єднати регіони Європи і надавати їм можливість брати участь у будівництві Європи і реалізації цілей європейської інтеграції. До складу АЄР входять більш ніж 260 регіонів-членів з 33 країн та 14 міжрегіональних організацій.