Необхідно створити міжнародну мережу громадської підтримки євроінтеграції України

10:29 21 Серпня 2013 року
20 серпня. Львів. Олександр Вілкул привітав Світовий Конгрес українців з 10-літнім ювілеєм

В листопаді українці очікують підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Необхідно створити міжнародну мережу громадської підтримки євроінтеграції України. І неоціненну послугу в цьому зможе надати саме українська діаспора

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул на урочистому відкритті 10-го ювілейного Світового Конгресу українців у Львові

Віце-прем’єр зазначив, що Україна пройшла непростий шлях до усвідомлення себе єдиним народом, до усвідомлення своєї державності. Була князівська та гетьманська доба, але була й Руїна. Були короткі часи визнання української державності з боку Європейських країн. Але були й голодомор та розподіли між сусідніми імперіями - з мовною та релігійною асиміляцією. Тому Україна різна.

Україна – це і Галичина, і Наддніпрянщина, і Донбас. «І, дякуючи Богові, ми живемо вже 22 роки в єдиній соборній незалежній країні. Україна відбулася, як незалежна держава. В тому числі, і зусиллями української діаспори. Настав час відбутись Україні, як європейській державі», - сказав Олександр Вілкул. Він зазначив, що всім сьогодні треба знайти сили піднятися над багатьма питаннями – і регіональними, і політичними, і релігійними. І зробити рішучий культурологічний вибір на користь європейських цінностей. «Ми можемо мати різні політичні погляди, різні уявлення про ідеальне майбутнє України. Але у нас є спільне бачення того, яким має бути наступний крок нашої держави – підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що лише за останні 3 роки Україною були зроблені реальні кроки до євроінтеграції. За цей час завершено складні переговори щодо проекту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. На фінішну пряму до підписання Угоди про асоціацію Україна підходить під керівництвом Президента Віктора Януковича. «Є цілі, які об’єднують націю, народ, країну, об’єднують всіх українців - і тих, хто живе в Україні, і тих, хто живе в інших країнах світу. Наразі такою ціллю є зближення України з Європейським Союзом. Саме на це зараз потрібні спільні зусилля українців всього світу задля реалізації європейської мети нашого народу», - сказав Олександр Вілкул. «Я добре розумію, що Україна ще не зовсім така, як ми з вами мріємо, яку ми всі хочемо бачити. Але я вірю, що вона стане такою», - зазначив Віце-прем’єр.