На початку липня у Львові вийде на маршрут новий сучасний трамвай українського виробництва

11:42 27 Червня 2013 року

27 червня, Львів. «На початку липня у Львові вийде на маршрут новий сучасний трамвай українського виробництва. Він був створений у Львові, на заводі «Електронмаш», українськими фахівцями з використанням німецьких технологій, 80% конструкції – українське виробництво. Новий трамвай вдвічі дешевший за європейські аналоги», - про це сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул  під час  урочистої презентації нового трамваю.

«Для мене Львів, перш за все, асоціюється з піснею групи Піккардійська Терція «Старенький трамвай». Я бажаю цьому місту зберігати свій неповторний шарм, проте хочу, щоб на вулицях Львова та інших міст з’явились нові сучасні трамваї українського виробництва»,- сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що в рамках Програми активізації економіки на 2013-2014 рік перед Урядом стоїть завдання забезпечити міста новими трамваями та тролейбусами вітчизняного виробництва (зі ступенем локалізації виробництва в Україні не менше 80%). Новий транспорт має бути створений з урахуванням енергозберігаючих технологій (з економією електроенергії до 40%) та враховувати всі умови для комфортного перевезення громадян з особливими потребами.

«Наразі, трамвайне сполучення є в 22 містах України. 95% рухомого складу трамваїв, що курсують - потребують заміни. За останні 20 років трамвайний парк оновлювався, збедільшого, за рахунок придбання б/у машин з країн Європи», - сказав Олександр Вілкул.

В 2013 році у Львові на «Електронмаші» сконструйовано новий сучасний низькопідлогий трамвай українського виробництва. Трамвай забезпечено датчиками руху та пандусами. Крім того, технічні характеристики - система кондиціонування у салоні, понижений рівень вібрації та шуму - відповідають сучасним європейським вимогам до міського електротранспорту.

«Використання таких трамваїв в містах України дозволить на 40% скоротити споживання електроенергії трамваями. За рахунок цього – зменшаться витрати підприємств на електрику, що дозволить зекономлені кошти спрямовувати на подальшу модернізацію громадського транспорту», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що створення в Україні сучасного громадського транспорту дасть імпульс для росту економіки та дозволить зробити вітчизняну продукцію конкурентоспроможною на Європейському ринку.

«А це нові робочі місця, розвиток технологій, підвищення заробітної плати та реінвестиції в нові виробництва. Зокрема, це дасть новий поштовх в розвитку в машинобудування та розширить внутрішній ринок використання металу українського виробництва», - сказав Олександр Вілкул

Довідка: Виробничі потужності  «Електронмашу»  дозволять виготовляти 100 трамваїв та 100 тролейбусів або електробусів на рік.

Наразі, в Мінінфраструктури опрацьовується питання в рамках Програми активізації економіки, щодо залучення кредитних коштів. Механізм повернення кредитних коштів здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів у співвідношенні 50 на 50 відсотків. Погашення відсотків за кредитом відбуватиметься за рахунок коштів державного бюджету. Органи місцевого самоврядування 22 міст, де функціонує міський електротранспорт висловили готовність щодо придбання на вищезазначених умовах у 2013 році – 65 трамвайних вагонів, а у 2014 – 89 од.