Матчі Юнацького Чемпіонату Європи з баскетболу в Києві відвідали більше 23 тисяч глядачів – це найбільший показник в історії турніру

14:05 18 Серпня 2013 року

Юнацький Чемпіонат Європи з баскетболу в Києві - свято спорту європейського рівня - відбувся. Турнір пройшов на високому рівні і запалив  нових зірок європейського баскетболу. Матчі відвідали більше 23 тисяч глядачів – це найбільший показник в історії турніру, що проводиться з 1971 року. Ми зробили ще один крок до проведення в Україні Євробаскету-2015

Віце-прем’єр-міністр України, секретар Координаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з баскетболу "Євробаскет-2015" Олександр Вілкул

У підсумковій прес-конференції, присвяченій U16 Чемпіонату Європи з баскетболу серед чоловіків, взяли участь Генеральний секретар ФІБА Європа  Каміл Новак, президент Федерації баскетболу України Олександр Волков та директор турніру "ЄвроБаскет 2015" Маркіян Лубківський.

"Такі турніри - це, насамперед, соціальні заходи. Чемпіонат відвідало багато дітей і підлітків, які, окрім подарунків та позитивних емоцій, отримали головне: приклад того, до чого треба прагнути, на які життєві цінності орієнтуватися. "Ми завжди будемо підтримувати проекти, спрямовані на залучення дітей до спорту та здорового способу життя", - сказав Віце-прем’єр. Завдяки співпраці з МОК ЄвроБаскет, фондом ЮНІСЕФ та іншими благодійними організаціями на чемпіонаті побували діти-сироти, діти з малозабезпечених та багатодітних родин, діти з особливими потребами.

Олександр Волков зазначив:  "Це був цінний досвід для України. Турнір виправдав сподівання. Українські вболівальники вперше наживо побачили 16 найкращих кадетських збірних Старого Світу. На турнірі було багато цікавих, захоплюючих матчів, зокрема, і за участі збірної України. Наші хлопці дуже старалися, викладалися на сто відсотків, до останньої секунди боролися за вихід до чвертьфіналу. Ми вдячні українським уболівальникам за те, що вони активно підтримували нашу збірну на трибунах Палацу спорту".

Віце-прем'єр подякував українській збірній та її наставникам. "Нажаль, наші юні спортсмени не стали призерами чемпіонату. Але від гри до гри вони показували баскетбол все більш високого рівня. Цей турнір дав їм величезний досвід, впевненість у собі, зміцнив командний дух. Я вірю в майбутні перемоги наших хлопців", - сказав  Олександр Вілкул. Він зазначив, що одним з лідерів турніру, безумовно, став українець Святослав Михайлюк.

"В організації цього чемпіонату ми використали досвід організації УЄФА ЄВРО 2012 та задали новий стандарт проведення юнацького чемпіонату з баскетболу. Мені приємно, що і учасники, і глядачі дали високу оцінку організації турніру. Щодня трансляцію в Інтернеті переглядали від 10 до 51 тисяч чоловік, частка телевізійної трансляції матчів за участю збірної України на Першому національному склала 1,5%. Цей турнір не лише відкрив нових зірок баскетболу, а й запалив любов до баскетболу у серцях багатьох глядачів", - підкреслив Маркіян Лубківський.

Олександр Вілкул зазначив, що серйозним внеском у розвиток як масового, так і професійного спорту стане будівництво багатофункціональних арен, тренувальних баз і комплексів, які будуть створені для ЄвроБаскету-2015. Зокрема 6 тренувальних комплексів після завершення Чемпіонату будуть передані дитячо-юнацьким спортивним школам.

Віце-прем'єр відзначив внесок Федерації баскетболу України та Місцевого оргкомітету "Євробаскет 2015" в успішне проведення турніру, підкресливши, що набутий досвід буде неоціненним при підготовці нашої країни до ЄвроБаскету 2015. Олександр Вілкул  також наголосив на необхідності  використати  досвід Словенії, від якої Україна у вересні приймає естафету турніру.

Віце-прем'єр подякував генеральному секретарю ФІБА Європа Камілу Новаку за довіру, надану Україні у проведенні баскетбольних турнірів такого рівня.

Каміл Новак також зазначив, що проведення U16 - дуже важливий крок України до ЄвроБаскету 2015. Він подякував уряду країни в особі віце-прем'єр-міністра Олександра Вілкула, Федерації баскетболу України та МОК "ЄвроБаскет 2015" за якісну підготовку турніру. "Рівень організації чемпіонату  в Україні дуже високий. Після українського турніру планка для організаторів майбутніх турнірів U16 значно піднімається", - сказав генеральний секретар ФІБА Європа.

Увечері 18 серпня відбудеться офіційна церемонія закриття турніру. О 21.30 відбудеться фінальна гра чемпіонату, після закінчення якої розпочнеться церемонія нагородження. Нагороди отримають "найкраща команда турніру", "найцінніший гравець" та команди, які стали бронзовими, срібними та золотими призерами чемпіонату. По завершенню церемонії відбудеться командна фотосесія учасників чемпіонату.

Довідково:

Чемпіонат Європи U16 - це загальноєвропейський чемпіонат з баскетболу серед національних команд для юнаків віком до 16 років. Чемпіонат був вперше проведений у 1971 році під назвою "Чемпіонат Європи серед кадетів"  і відбувався раз на 2 роки. З 2004 року турнір почали проводити щорічно. Чемпіоном Європи 2012 року серед юнаків до 16 є збірна Туреччини.

Цьогорічний розіграш U16 Чемпіонату Європи з баскетболу 2013 року серед чоловіків проходить в київському Палаці Спорту з 8 по 18 серпня 2013 року. В ньому беруть участь  16 найкращих команд Європи.

Чемпіонат Європи U16 проходить у рамках підготовки та проведення в Україні Євробаскету-2015.