Магдебургське право Києва – символ нашої європейської історії

22:20 28 Липня 2013 року

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул та голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов відкрили після реконструкції «Колону Магдебурзькому праву» у Подільському районі Києва. Відкриття пройшло в рамках святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

«Сам факт існування такого пам’ятника підкреслює європейську історію нашої країни. Основа розвитку міста – в любові його жителів та їхній активній участі у його житті. В Києві потрібно багато чого зробити і Уряд надає для цього активну підтримку. Вічно молоде місто із півтора тисячолітньою історією набуває сучасного вигляду європейського мегаполісу. Життя Києва наповнене культурними та спортивними заходами світового рівня. Розвивається інфраструктура, з'являються нові транспортні розв'язки та станції метро. Уряд завжди буде підтримувати проекти розвитку столиці», - сказав Олександр Вілкул.

Символічно, що відкриття оновленого символу місцевого самоврядування одного із християнських центрів світу – Києва, проходить в рамках святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі. За переказами, де розташований пам’ятник, князь святий Рівноапостольний князь Володимир хрестив своїх дітей.

 «Колона Магдебурзькому праву» є однією із найстаріших пам'яток у Києві.

Завдяки реконструкції, до пам’ятника Магдебургзькому праву можна дістатися з Поштової площі з боку пішохідного мосту, або спуститися з Володимирського узвозу, від філармонії. Підземний перехід, що веде до Дніпра отримав сучасне освітлення і прикрашений фресками.

Довідка: «Колона Магдебургзькому праву» - монумент в честь повернення Києву Магдебургського права, відомий також як «Пам’ятник Хрещення Русі» і «Нижній пам’ятник св. Володимиру».Монумент було встановлено у 19 столітті. За кілька десятиріч потому були збудовані сходи. Спочатку вони були дерев’яними, пізніше залізобетонними. Підійти до пам’ятника в середині 19-го сторіччя можна було від Поштової площі. Магдебурзьке право - міське право, що склалося в німецькому місті Магдебурзі, а згодом поширилося на багато інших міст Європи, стало символом міського самоврядування.