Олександр Вілкул: Харків може претендувати на проведення в 2014 році одного з юнацьких чемпіонатів Європи з баскетболу

15:11 23 Серпня 2013 року

У День міста Харкова Віце-прем'єр-міністр, секретар Координаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної Частини чемпіонату Європи з баскетболу «Євробаскет-2015» Олександр Вілкул заклав пам'ятну капсулу у фундамент нової мультифункціональної арени. Арена буде здана в експлуатацію в кінці 2014 - початку 2015 року.

Євробаскет-2015 – це потужний імпульс для розвитку Харкова, у тому числі спорту та здорового способу життя. Сьогодні ми дали старт будівництву нової багатофункціональної арени, яка прикрасить Харків і стане ще одним приводом для гордості харків'ян, - сказав Олександр Вілкул. - Вибір Харкова в якості одного з міст, які приймуть у 2015 році Чемпіонат Європи з баскетболу, не випадковий. У Харкова є багаторічні спортивні традиції, розвинута спортивна школа та високі спортивні досягнення

Ділянку для арени в Харкові обрано з урахуванням вже існуючої транспортної та готельної інфраструктури. На новій багатофункціональній Арені можна буде проводити змагання з майже 100 видів спорту, зокрема хокею, баскетболу, боксу, легкої атлетики. Можна буде проводити масштабні культурно-масові заходи світового рівня: шоу-програми, концерти та виставки. Новий мультифункціональний комплекс при проведенні баскетбольних матчів розрахований на 6 тис глядацьких місць, хокейних матчів - на 5 тис, масштабних концертів - на 7 тис.

Інвестиції в Харків Уряд залучає на умовах державно-приватного партнерства. Зокрема, багатофункціональну арену буде побудовано за кошти інвестора - Східно-Європейської паливно-енергетичної компанії (ВЕТЭК). Крім того, Уряд побудує у Харкові універсальний тренувальний комплекс, який після проведення Євробаскету 2015 буде передано дитячо-юнацькій спорт школі. І на арені, і в спортивній школі передбачена можливість проведення спортивних ігор та інших заходів для людей з особливими потребами.

mashine

 

 

В Харкові за державні кошти будуть проведені роботи з будівництва та ремонту доріг, а також благоустрою міста. Завдяки діям Уряду, міської влади та інвесторів у місті за останні роки побудовані нові готелі, оновлено транспортну, дорожню і спортивну інфраструктуру, з'явилися культурно-розважальні об'єкти європейського рівня, такі як реконструйований парк культури і відпочинку імені Горького.

«Завдяки розвитку інфраструктури у рамках підготовки та проведення Євробаскету 2015 Харків зробить ще один крок до європейського міста», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що після проведення в Києві юнацького Чемпіонату Європи з баскетболу (серпень 2013 року), який є одним із етапів підготовки до ЄвроБаскету 2015, керівництво ФІБА Європа офіційно визнало цей турнір кращим в історії чемпіонатів даної вікової категорії. Головна баскетбольна організація Європи заявила, що має намір наступного року надати Україні право проведення ще двох юнацьких чемпіонатів: у категоріях для 18-річних та 20-річних спортсменів. «Якщо ФІБА Європа довірить нам ці турніри, Харків може претендувати на проведення одного з них. У місті є необхідна інфраструктура для прийому до 20-ти європейських команд разом з уболівальниками, є необхідний досвід та амбіції», - сказав Олександр Вілкул.

kapsula_ruki

 

В церемонії закладання капсули у фундамент нової мультифункціональної арени в Харкові також взяли участь Президент Федерації баскетболу України Олександр Волков, Директор МОК «ЄвроБаскет 2015» Маркіян Лубківський, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, харківський міський голова Геннадій Кернес.

kapsula

 

 

Капсулу, яка має вигляд баскетбольного м'яча та містить  послання нащадкам, було закладено в бетонну трапецію-стелу. На стелу прикріпили табличку з пам'ятним написом. Цей арт-об'єкт, створений на очах учасників церемонії та глядачів, буде представлений на відкритті «Харків-арени» та стане частиною постійної експозиції вхідної групи арени.

У День міста Харкова Віце-прем'єр-міністр, секретар Координаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної Частини чемпіонату Європи з баскетболу «Євробаскет-2015» Олександр Вілкул заклав пам'ятну капсулу у фундамент нової мультифункціональної арени. Арена буде здана в експлуатацію в кінці 2014 - початку 2015 року.