До кінця року будуть утилізовані всі залишки боєприпасів на 61 арсеналі в місті Лозова на Харківщині

12:15 16 Серпня 2013 року

16 серпня, м. Лозова, Харківська область.

З радянських часів в Україні залишився 31 військовий склад, на яких зберігалось близько одного мільйона тонн боєприпасів. Це дуже велика кількість. Майже стільки ж боєприпасів було використано за рік Оборони Севастополя під час Великої Вітчизняної війни. Програмою утилізації боєприпасів на 2008-2017 рік передбачено знищення 474 тисяч тонн боєприпасів. Вже утилізовано – 186 тисяч тонну боєприпасів. Залишилось ще 288 тисяч тонн. Уряд посилює контроль за збереженням боєприпасів. Особлива увага приділяється арсеналу в Лозовій, в якому 27 серпня 2008 року внаслідок надзвичайної ситуації – пожежі – здетонувало близько  63 тисяч тонн боєприпасів. Було зруйновано 112 сховища боєприпасів. Урядом поставлено завдання до кінця цього року завершити очистку території та знешкодити залишки боєприпасів

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час виїзної робочої наради на базі 61 арсеналу в місті Лозова Харківської області

 

Вже проведено розчистку 220 га території арсеналу з 247 га, вивезено і знешкоджено 26 тисяч тонн боєприпасів з 30 тисяч тонн. Ліквідацією надзвичайної ситуації займається Державна служба з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

«Територія арсеналу після проведених робіт повинна бути безпечною для населення», - сказав Віце-прем’єр.

Олександр Вілкул проінспектував знищення боєприпасів, яка відбувається шляхом контрольованого підриву. Було знешкоджено 20 тонн артилерійських боєприпасів за 8 підривів.

Голова ДСНС України Михайло Болотських підкреслив, що ситуація на території арсеналу повністю під контролем рятувальників.

«На знешкодженні боєприпасів у Лозовій працює наш піротехнічний загін загальною чисельність 165 осіб, серед яких зокрема 110 піротехніків, а також  45 одиниць інженерної та спеціальної техніки різного призначення. Переконаний, що ми виконаємо поставлене на 2013 рік завдання – очистити решту технічної території від боєприпасів, здійснити контрольну перевірку та підготувати передачу території арсеналу для функціонування у «мирних» цілях», – сказав Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських.

 

Довідка: 61 арсенал (військова частина А0829) знаходиться на відстані 1,2 км від міста Лозова Харківської області. Загальна площа – 494 га, з яких 247 га – технічна територія на якій зберігалось близько 93 тисячі тонн ракет, артилерійських, мінометних, танкових і стрілецьких боєприпасів та піротехнічних засобів.