Для підвищення готовності щодо ліквідації лісових пожеж в регіонах будуть проведені спільні штабні навчання

10:50 12 Липня 2013 року

«У зв’язку з високою температурою повітря в Україні склалася найвища ступень пожежної небезпеки в лісах. Для підвищення готовності щодо ліквідації лісових пожеж, в регіонах будуть проведені спільні штабні навчання оперативних сил Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), військових, правоохоронних органів, Держлісагентства та місцевих органів влади. Ситуація складна, проте потрібно вжити всіх необхідних заходів», - таке завдання керівникам регіонів поставив віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул під час виїзної наради Міжвідомчого оперативного штабу в Дніпропетровській області.

Загалом в Україні для протидії можливим літнім пожежам до найвищого стану готовності приведено понад 50 тис. чоловік особового складу Міжвідомчого угрупування сил, більше 10 тисяч одиниць спецтехніки та 7 вертольотів.

«Завдяки превентивним заходам Уряду в 2013 році вдвічі зменшилася кількість лісових пожеж. Якщо в 2012 році за такий самий період сталося більше 1 тис. пожеж, то в 2013 році - близько 500. Площа вогню скоротилася майже в 7 разів (з - 838 га  в 2012 році до з 125 га в 2013 році)», - сказав Олександр Вілкул.

За завданням  Міжвідомчого оперативного штабу проводиться цілодобовий моніторинг ситуації, зокрема в пожежонебезпечних природних екосистемах - лісах, торфовищах, сільській місцевості. Державним агентством лісових ресурсів створено мережу з 440 спостережних веж.

«Відпрацьовуються плани і процедури реагування на можливі надзвичайні і небезпечні ситуації, пов'язані з пожежами», - сказав Олександр Вілкул.

Активізований регламент взаємодії між Державною службою з надзвичайних ситуацій, правоохоронними органами, військовими, Держлісагентством та місцевими органами влади. Зокрема, проводяться систематичні спільні рейди і патрулювання в лісах для виявлення небезпеки пожеж.

«Рятувальники готові до реагування та ліквідації надзвичайних ситуацій будь-якого рівня складності: ми додатково перевіряємо потенційно пожежонебезпечні об‘єкти (вугільні склади, арсенали тощо), посилили авіаційний моніторинг за ситуацією у Криму і створили додаткові пункти пожежної охорони в горах. Водночас ми ведемо активну роз‘яснювальну роботу з населенням для максимального усунення людського фактору із можливих причин виникнення таких надзвичайних ситуацій», – сказав Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських.

Олександр Вілкул для запобігання пожеж доручив керівникам регіонів посилити контроль за місцями масового відпочинку людей в лісах, вирішити питання щодо недопущення випалювання сухої трави, що в більшості випадків є причиною пожеж в лісових і степових масивах і на торфовищах.

Також Олександр Вілкул поставив завдання посилити інформаційну кампанію у засобах масової інформації щодо запобігання пожежам та активніше залучати до цієї роботи волонтерів.

«Влітку небезпечна ситуація також складається на водоймах, зокрема місцях стихійного купання, де відбувається найбільша кількість нещасних випадків на воді», - сказав Олександр Вілкул. Він доручив учасникам наради посилити роботу по виявленню місць стихійного купання і облаштуванню їх необхідним обладнанням.

В нараді також взяли участь голова Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) України Михайло Болотських, губернатор Дніпропетровської області Дмитро Колєсніков, керівники центральних та місцевих структурних підрозділів ДСНС, керівники райдержадміністрацій та мери міст Дніпропетровщини.