Будівництво нових спортивних об'єктів до «Євробаскету 2015» дасть новий імпульс розвитку Харкова

13:18 16 Серпня 2013 року
Роботи з будівництва фундаменту «Харків-Арени» розпочнуться вже в кінці серпня

ЄвроБаскет 2015 стане потужним імпульсом розвитку молодіжного та дитячого спорту, а також сприятиме популяризації здорового способу життя серед громадян. Харків все більше стає не лише видатним інтелектуальним, освітнім та промисловим центром України, а й спортивним.

Успіхи харківських спортсменів неможливо не помітити: харківський «Металіст» блискуче виступив в Чемпіонаті України,  міні-футбольний клуб «Локомотив» став чемпіоном України, харківська спортсменка Олена Вороніна стала чемпіонкою світу з фехтування, а Анна Ушеніна - з шахів. Юні харків'яни успішно виступають у складі української збірної на Чемпіонаті Європи з баскетболу, що проходить зараз у Києві. Традиційно сильним є харківський волейбольний клуб «Локомотив», - сказав Віце-прем'єр Олександр Вілкул під час робочої поїздки до Харківської області.

Він зазначив, що у Харкова є потужні багатолітні спортивні традиції. Місто вміє готувати та проводити великі спортивні  заходи. «Будівництво нових спортивних об'єктів до ЄвроБаскету 2015 дасть новий імпульс розвитку Харкова. Зокрема, спортивна школа для юних харків’ян відкриє перед майбутніми спортсменами  нові можливості», - сказав Олександр Вілкул.

Інвестиції в спортивну інфраструктуру Харківської області Уряд залучає на умовах державно-приватного партнерства. Зокрема, багатофункціональну арену буде побудовано за кошти інвестора - Східно-Європейської паливно-енергетичної компанії (ВЕТЕК). Очікується, що обсяг інвестицій складе близько 350 млн.грн. При цьому 25% від цієї суми - власні кошти інвестора, а 75% - кредитні, які він отримає в банку. До 2020 року інвестор повертає банку тіло кредиту, а держава компенсує відсотки банківського кредиту. Відсоткова ставка буде нижче середньоринкової.

«Будівництво спортивних об'єктів у Харкові дасть змогу створити нові робочі місця, як тимчасові - під час зведення об'єктів, так і постійні, для подальшого обслуговування інфраструктури», - зазначив  Віце-прем’єр.

Мультифункціональна «Харків-арена» складається з двох частин - арени і тренувальних залів. У загальний комплекс також входитиме тренувальна база, яка після проведення чемпіонату буде передана дитячо-юнацькій спортивній школі.

Наразі завершується проходження державної експертизи проектно-кошторисної документації майбутньої арени, затверджено графік виконання робіт з будівництва, повністю підготовлений майданчик для початку будівництва.

Роботи з будівництва фундаменту «Харків-Арени» розпочнуться вже в кінці серпня. Чотириповерхова «Харків-Арена» розмірами 170x80 м розрахована при проведення баскетбольних матчів понад на 6 тис глядацьких місць, хокейних - понад 5 тис місць, при проведенні культурно-масових заходів – більше 7 тис місць.

Арена включає глядацький зал (арену) з мобільними та стаціонарними трибунами, два зали для тренувань і спортивної школи, гардероби, підсобні та технічні приміщення.

Земельну ділянку у 5 га під  будівництво арени було підібрано у центрі міста (пр. Маршала Жукова, 2б), з урахуванням вже існуючої транспортної та готельної інфраструктури. Генеральний підрядник будівництва - ТОВ «Харків – арена». Ввести арену в експлуатацію планується в кінці  2014 року.

«На новій багатофункціональній арені можна буде проводити змагання з майже 100 видів спорту, зокрема з баскетболу, волейболу, боксу, легкої атлетики та єдиноборств. Арена передбачає можливість влаштування льодового покриття, що дасть змогу проводити також змагання з фігурного катання та хокею. Крім того, тут відбуватимуться  концерти, виставки та  інші громадські заходи», - сказав Олександр Вілкул.

Тренувальна база - це  окрема будівля розмірами 79X47 м. Під неї виділено земельну ділянку площею 1,4 га. В ній будуть розміщуватись три зали, котрі можна буде трансформувати в два зали  або в один великий розмірами 60X33 м.

Це дозволить проводити у майбутній ДЮСШ дитячі, ігрові та спортивні змагання (силові, легкоатлетичні, клубні).

Тренувальна база будуватиметься за кошти державного бюджету. Орієнтовна вартість будівництва – 58,3 млн.грн, старт початку будівництва - 1 жовтня 2013 року, завершення - кінець 2014 р.

І на арені, і в спортивній школі передбачена можливість проведення спортивних ігор та інших заходів для людей з обмеженими можливостями.

 

Довідково:

Чемпіонат Європи з баскетболу входить до п’ятірки найбільших спортивних змагань світу та займає друге місце в Європі. ЄвроБаскет 2015 триватиме протягом 20 днів. За цей час відбудеться 90 матчів, у яких змагатимуться 24 національні збірні країн Європи.

Робота з підготовки та проведення Євробаскету-2015 проводиться за трьома напрямками.

По-перше, це будівництво сучасних багатофункціональних арен у Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, Харкові та Львові, а також реконструкція Палаців спорту в Києві та Дніпропетровську для проведення групового етапу змагань і тренувань команд. По-друге, це створення тренувальних майданчиків для 24-х національних збірних країн Європи. Будуть побудовані 5 тренувальних баз - в Дніпропетровській, Донецькій, Одеській, Харківській та Львівській областях, а також 3 тренувальних комплекси в Криму, Карпатах та Києві.

Третій напрям роботи - це створення комфортних умов для відвідування уболівальниками спортивних заходів фіналу Європейського чемпіонату. Зокрема, приватні інвестори побудують термінали в аеропортах Дніпропетровська та Одеси, а держава побудує нові злітно-посадкові полоси. В містах, що приймають Чемпіонат, будуть проведені роботи з розвитку транспортної інфраструктури та благоустрою.