Близько 15 тис жителів Кривого Рогу взяли участь у заходах з нагоди Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв Великої Вітчизняної війни

12:12 22 Червня 2013 року

Кривий Ріг, Дніпропетровська область, 22 червня 2013 року. У День скорботи та вшанування пам’яті жертв Великої Вітчизняної війни у Кривому Розі відбулося запалення свічки пам’яті в Георгіївській дзвіниці та покладання квітів до монументу «Перемога». У заходах взяли участь Віце-Прем’єр Міністр України Олександр Вілкул, Криворізькій міський голова Юрій Вілкул та жителі міста.

«22 червня 72 роки тому пролунали перші залпи найбільш кровопролитної, найжорстокішої і найстрашнішої війни в історії людства. З глибоким сумом згадуємо це. Свічки пам’яті, які сьогодні запалені - це символ скорботи та світлої пам’яті мільйонам жертв фашистського режиму, які ціною свого життя захистили рідну країну від ворога», - сказав Олександр Вілкул.

Цього ж дня у семи районах міста пройшла акція «Запали свічку пам’яті», ініційована Криворізькою міською організацією Партією регіонів.

«Такі заходи – є справжнім зв'язком поколінь. Це є доказом того, що правдива історія нашого народу буде жити вічно в наших серцях і серцях майбутніх поколінь», - сказав Олександр Вілкул.

Сьогодні, у День скорботи і вшанування пам’яті  жертв війни в Україні на будівлях органів державної влади, державних підприємств, установ і організацій Дніпропетровщини приспущені Державні Прапори України із чорними стрічками.  О 10-тій ранку Дніпропетровщина та уся Україна замре у хвилині мовчання на знак вшанування пам’яті за загиблими у Великій  Вітчизняній війні. На хвилину зупинять свою роботу підприємства, установи та організації, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, зупиниться рух громадського  та  приватного  транспорту  з подаванням відповідних звукових сигналів.           

По всій області сьогодні проходять заходи з вшанування пам’яті  жертв війни в Україні. У соборах та церквах будуть проведені панахиди за загиблими.

Довідка:

За роки окупації у Кривому Розі знищено більше 7 тисяч мирних жителів, на примусові роботи до Німеччини вивезено понад 2-х тисяч людей. Якщо до початку війни у місті проживало 197 тис. мешканців, то після звільнення міста у 1944 році у Кривому Розі залишилося 92 тисячі. У ході визвольних боїв за місто полягло понад 27–ми тисяч солдат. «Пам'ять про їх подвиг завжди житиме у серцях криворіжців», - сказав Віце-прем'єр.